TET PSYCHOLOGY QUESTION AND ANSWERS

TEACHERS ELIGIBILITY TEST - PSYCHOLOGY QUESTION and  ANSWERS

1) Describe organizational climate and name any of its two determinants.
Answer: Organizational climate is a set of characteristics that describes an organization, 
distinguishes one organization from the other, are relatively enduring and influence the 
behaviour of people in the organization. 
Determinants – Organizational structure, technology, texternel environment, management 
policies and practices. 

2. Explain any one model of human environment interaction.
Answer: 
(1) Man subjugated to nature  
(2) Man over nature 
(3) Symbiotic relationship between man and nature. (any one model) 

3). Give any two differentiation between depressants and stimulants.
Answer:(1) Depresant reduce behavioural output and activity is CNS. 
(2) Large doses can result in paralysis of the brain centers. 
(1) Stimulants induce feelings of energy and activation 
(2) Raise blood pressure and heart rate and result is emotional crash. 

4). Explain the role of environmental influences on pre-natal development.
Answer:Explanation of the role of environmental influences of prenatal development

5). What is motivation? Explain the Indian thought on motivation.
Answer: ● Concept of motivation, need and instincts 3 
● The four main categories of goal directed behaviour in Indian thought namely 
 Dharma, Artha, Kama, Moksha
20. Analyze the effect of group on performance and risk taking behaviour.
Answer:Performance is facilitated, increased arousal, People take greater risk while 4 
working in a group. 

6). Illustrate with examples the uses and abuses of propaganda and rumour.
Answer: Propoganda – Meaning and uses, 

PSYCHOLOGY QUESTIONS AND ANSWERS FOR TET EXAM

TEACHERS ELIGIBILITY TEST - PSYCHOLOGY QUESTIONS WITH ANSWER 

1) . List four fields of psychological studies and describe one in detail.

Answer: 1) Physiological psychology
2) Congnitive psychology
3) Comparative psychology
4) Developmental psychology
5) Social psychology
6) Personality psychology
7) Clinical psychology
8) Educational psychology
9) Industrial psychology
10) Counselling psychology
(List any four and describe any one in detail. )5. What is a Psychological test?
Answer: Tests are standardized tools to assess individual differences in areas like ability,
aptitude, personality etc.
2. When the retinal image changes with distance, our perception does not change.
Why?
Answer:Due to size constancy, because the perceived size remains constant, either perceive it
closely or from the distance.

3. Which types of job will you suggest for a ‘Realistic’ person and why? Give at least one
reason.
 Answer:Mechanic, engineer, electrician, tool designer etc. because they have good motor
coordination skills.
4. What is long-term memory?
Answer:Long Term Memory system is the memory system for the tetention of large amount
of information for long periods of time.
5. Praveen is a good athlete but for some time he is feeling low and his performance is
deteriorating. Suggest any two ways to improve his performance.
 Answer: Any two relevant reasons.
6. Illustrate, with an example, how reward can increase job satisfaction.
 Answer:Any relevant example
7. What is the role of family as a social unit? Explain briefly.
Answer:Role of family as a social unit
- advantages of family
8. Briefly explain the importance of brain and its function.
Answer:Structure of brain and brief description of
(i) Brainstem and cerebellum  iv
(ii) Limbic system
(iii) Cerebrum
(iv) Cortical lobes
9. “Yoga is a way of life”. Explain the statement.
Answer: Explanation of the usefulness of Yoga as away of life-vetuces stress, helps in achieving
physical and mental health.
10. Analyze human being as organism.
Answer: Description of the human being as a product of person-environment system.
11. What is development? List the various stages of human development.  
Answer:Development is the process by which organisms grow and change systematically over the
entire life period. Stages of human development.
(a) Pre natal (b) Infancy (c) Early childhood (e) Middle childhood (f) Early
adulthood (g) Middle adulthood (h) Old age

TET PSYCHOLOGY QUESTION PAPER

TEACHERS ELIGIBILITY TEST - PSYCHOLOGY QUESTION PAPER

1. You have to make a phone call and you ask your friend for the phone number. Which type of memory can help you remember the number for a short period. 
(a) Long term memory 
(b) Short term memory 
(c) Sensory memory 
(d) Non of the above 

Answer: Short Term Memory

2. Which one of the following is an attribute of well-being. 
(a) Negative thinking 
(b) Ethical conduct 
(c) Generation gap 
(d) None of the above

Answer: Ethical Conduct

3. The two factor theory of intelligence was proposed by 

A Spearman 
B Wechsler 
C Piaget 
D Binet 

4. Intelligent Quotient is 

a) IQ = Chronological age (CA) x 100 
 Mental age (MA) 
b) IQ = Mental age (MA) x 100 
 Chronological age (CA) 
c) IQ = Chronological age (CA) x 100 
 Mental age (MA 
d) IQ = Developmental age (DA) x100 
 Chronological age (CA)