KARNATAKA TET QUESTION PAPERS

1. A teacher can cater to the learning styles of all the children by
(1) advising the children to join drawing/dance/music classes
(2) employing a variety of teaching methods and modes of assessment which cater to diversity among' learners
(3) teaching every lesson thoroughly and revising the lessons
(4) testing the children frequently

Answer: 1) advising the children to join drawing/dance/music classes

2. Read the two sentences given below:
The lizard ate the fly.
The fly ate the lizard.
A teacher can use this example to explain that
(1) they are examples of reported speech
(2) they are a collection of words
(3) there is no difference in the two sentences because both have the same words
(4) when subject and object change positions, the meaning of the sentence changes
Ans: (4) when subject and object change positions, the meaning of the sentence changes

3. In a diverse classroom, learners find it difficult to speak and write good English and often lapse
into their mother-tongue because
(1) they do not have the ability to learn English
(2) they are slow learners
(3) they are not motivated to learn
(4) they lack enough competence and the structures of the two languages are different

Ans: (4) they lack enough competence and the structures of the two languages are different

4. As part of a class project, a teacher planned a salad fruit celebration day in which all learners needed to participate. The boys protested as they felt that boys do not cook. The teacher should
(1) make an attempt to counsel the boys, impressing upon them that gender stereotyping is not healthy
(2) respect the sentiments of the boys and allow them not to participate in the class project
(3) ignore such protests and tell the boys what she thinks of their bias
(4) complain to the head of the school seeking action against the boys

5. A child studying in Class-III says: “I dranked the water.” It indicates that the child
(1) has overgeneralized the rule for marking past tense verbs, showing that learning is taking place
(2) is careless and needs to be told that she should be conscious of such errors
(3) has not learnt grammar rules properly
(4) should memories the correct sentence

Answer: (1) has overgeneralized the rule for marking past tense verbs, showing that learning is taking place

6. Grammar should be taught by
(1) giving clear explanations
(2) enabling practice in context
(3) asking students to learn rules
(4) making learners do written assignments

Ans: (2) enabling practice in context

7. The spoken skills in a language teaching classroom can be developed through
(1) enabling activities with a focus on conversation skills leading to communicative competence
(2) group activities where learners can talk in whichever language they would like to
(3) engaging in small talk as confident aggressive learners
(4) emotionally connecting with learners

Answer: (1) enabling activities with a focus on conversation skills leading to communicative competence

8. Saleema uses Big Reading Books in her language classes to
(1) use these illustrated colourful books for reading together
(2) use them for big students of different ages
(3) allow students to read at home
(4) ensure books carry a lot of information

Answer: (1) use these illustrated colourful books for reading together

9. Ramya, a teacher of young learners, provides them with opportunities to play with clay, water and
sand so as to
(1) please them and make them happy
(2) dirty their hands so that they may learn to wash them
(3) build fine motor skills, especially of the fingers and thumb
(4) encourage play with no other objective

Ans: (3) build fine motor skills, especially of the fingers and thumb

10. Dhanalakshmi is unable to pronounce the words 'smile' and 'school' clearly. As her teacher, what will you do?
(1) Humiliate Dhanalakshmi by isolating her and asking her to repeat the words
(2) Asking the entire class to repeat the words and appreciating  Dhanalakshmi when she repeats them correctly
(3) Make Dhanalakshmi repeat the 'words' many times
(4) Make Dhanalakshmi  understand the meaning and sound pattern and get the class as a whole to listen to
these words through an audio-visual medium
Answer: (4) Make Dhanalakshmi understand the meaning and sound pattern and get the class as a whole to listen to these words through an audio-visual medium

11. Sonali, a young teacher, believes in personalised learning because she thinks that
(1) all learners must learn on their own
(2) children must enjoy their learning
(3) every person must be exposed to learning
(4) every learner is unique and needs to be given a chance to develop to the best of their ability

Ans: (4) every learner is unique and needs to be given a chance to develop to the best of their ability

12. Children who are differently abled join a new school. Teachers give different reactions. Which one
reflects the concept of inclusive education?
(1) "Good, it will provide a good opportunity for the children to learn to help each other and be supportive."
(2) "Such children should go to special schools where they will learn better."
(3) "Oh! How can I teach children who cannot even read? "
(4) "I'm worried that my class may not accept these children and some of the mischievous children may even harm the poor kids."

Ans: (1) "Good, it will provide a good opportunity for the children to learn to help each other and be supportive."

13. How will a teacher best teach 'writing' skills to a class?
(1) Through dictation
(2) By asking students to learn articles and rewrite them
(3) By brainstorming ides and asking students to write in their own words
(4) By asking students to write neatly
Ans: (3)By brainstorming ides and asking students to write in their own words

14. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 stipulates that learning
should be
(1) through activities in a child-friendly manner
(2) supported by extra coaching
(3) restricted to co-scholastic subjects
(4) carefully monitored by frequent testing

Answer: (1) through activities in a child-friendly manner

15. Prameela often makes errors in Subject-Verb concord. The teacher can help her by
(1) asking Prameela to learn the rules and scolding her
(2) asking Prameela to write the rules ten times in her notebook
(3) taking up many examples for the entire class and paying special attention to Prameela
(4) explaining to her the rules of grammar
Ans: (3
Answer: (3) taking up many examples for the entire class and paying special attention to Prameela
Published by http://tet-online.blogspot.com under the guidance of http://www.indgovtjob.info/

No comments:

Post a Comment