TET QUESTIONS AND ANSWERS

1. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building

Answer: (A) to evaluate students continuously

2. Why students should play games in school ?

(A)  It develops co-operation and physical balance
(B) It makes work easier for teachers
(C) It helps in passing time
(D)It makes them physically strong

Answer: (A)  It develops co-operation and physical balance


3. A teacher asks the questions in the class to—

(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student’s attention
(D) teach

Answer: (C) attract student’s attention

4.. What is most important for a teacher ?

(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator

Answer: (C) to remove difficulties of students

5. You like teaching profession because—

(A) it has less responsibility
(B) it provide you more holidays
(C) it is easy
(D) you are interested in it

Answer: (D) you are interested in it

6. In context of the habit of Absenteeism of student—

(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school’s discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students


Answer: (C) The teachers should take it as a serious problem

7. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a

better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Encouragement of the students
(C) Attractive environment of the school
(D) Sympathy of teachers

Answer: (B) Encouragement of the students

8. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from

prescribed books, then these students should be—
(A) Discouraged to consult some other books on the subject
(B) Encouraged to consult some other books on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after the period
(D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination

Answer: (B) Encouraged to consult some other books on the subject

9. How the students should be motivated to get success in life ?

(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation

Answer: (C) Intensive study

10. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—

(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience

Answer: (D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience


11. The priority to girls education should be given because—

(A) Only girls are capable of leading for social change
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past
(D) The girls are more intelligent in comparison than the boys

Answer: (A) Only girls are capable of leading for social change


12. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education

Answer: (D) The quality of teacher education


13. The success of integrated education depends on—

(A) The support of community
(B) The attitudinal changes in teachers
(C) The highest quality of teaching-learning material
(D) The excellence of text-books

Answer: (D) The excellence of text-books

14. The idea of Basic Education is propounded by—

(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore

Answer: (C) Mahatma Gandhi

15. Child Labour Prohibition Act (1986)—

(A) Prohibits child labour during school hours only
(B) Prohibits child labour in risk-taking works only
(C) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
(D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers

Answer: (C) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child

16. The ideal teacher—

(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline

Answer: (C) Is a friend, philosopher and guide

17. When the students become failed, it can be understood that—
(A) The system has failed
(B) The teachers failure
(C) The text-books failure
(D) The individual student’s failure

Answer: (D) The individual student’s failure

18. A time bound testing programme for a students should be implemented in Shools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents
(B) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results
(C) The students can be trained for final examinations
(D) A regular practice can be carried out

Answer: (B) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results


19. A student comes late in your class. Then you will—

(A) inform to parents
(B) punish him
(C) try to know the reason
(D) not pay attention there

Answer: (C) try to know the reason

20. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be—

(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies

Answer: (D) Vocational competencies


21. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?

(A) The teachers who take interest in it
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The principal
(D) All the teachers

Answer: (C) The principal

No comments:

Post a Comment